Založ si blog

Kto druhému jamu kope, sám do nej padne

Bača Železník mal dvoch valachov. Žili v salaši na holiach a pásli stádo oviec. Na horách svietilo Slnko, bučiny sa zelenali a tíško šumeli vo vetre. Ovce ako biele bodky, pásli sa na svahoch. Bača a jeho pomocníci popásali a posedávali. Jedného rána povedal valach Ondro valachovi Janovi pár príkrych slov. Zakrátko medzi nimi vznikla škriepka a vzápätí sa valasi začali biť. Bača vyšiel z koliby, a prísne a skúmavo sa na nich zahľadel.

– Čo sa mi tu ruvete, psi? – zahriakol ich.

Valasi sa upokojili. Slnko už hodný kus cesty prešlo po oblohe, lebo na horách čas letí ako víchor a zakvitnuté horské lúky zahrievalo z veľkej výšky. Jano si uvedomil že je nedeľa a treba ísť dole do dediny, do kostola. On totiž ako jediný z trojice občas zašiel do kostola, vychrápať sa. Po omši sa vždy opil. Aj bača s Ondrom chodievali zavše do dediny, do krčmy sa spiť.

– Idem dole, – povedal Jano.

– Choď, – odvetil bača. – My tiež pôjdeme, ale až neskôr. Ešte ovce prerátame.

Vydal sa na cestu. Kráčal tmavou bučinou, skákal ponad korene stromov a rozmýšľal. Dobrého baču máme, najmúdrejší spomedzi nás je starý Železník. Všeličo nám po večeroch pri ohni rozpráva. Dobre by nám bolo, keby nebolo susedného salaša. Lebo nás ohovárajú a poškodzujú naše dobré meno. Bača aj to vravel, že keď krivému Rapovi v dedine zdochla koza, tak to preto, lebo starú babu strigu nahovorili, aby koze počarila. Bača sa potešil, keď Rapovi koza skapala, veď kto by sa tomu nepotešil. Ale keď na salaši z ničoho nič skapal ovčiarsky pes Dunčo, tak škaredo nadával. Takto valach rozmýšľal. Zastavil sa zrazu pri potoku. Spomenul si na potýčku s druhým valachom a zatúžil mu urobiť zle. Posuniem lávku nad potokom, aby sa, keď pôjde spolu s bačom do dediny, pootočila a aby padol do vody. Stane sa iste tak, lebo on ide cestou vždy prvý. Veď bača je starý a už nevládze.

Jano zišiel do dediny, pobudol pár hodín v krčme a keď už bol opitý, vybral sa na cestu späť. Vyšiel za dedinu, prešiel cez polia, vstúpil do hory a kráčal po lesnom chodníku hore kopcom. Napokon sa ocitol pred potokom. Bez zaváhania, ako keby nič, skočil na drevenú lávku. Tá sa ale pod ním zvrtla a on spadol do hučiacej bystriny. Mokrý a doudieraný sa dovliekol na salaš. Jeho kamaráti už sedeli pri vatre a vítali ho.

– Sadni si, – vraví mu bača chripľavým hlasom. – Do dediny sme nešli, lebo sa tu zastavil Drago z lazov a doniesol nám fľašu liehu. Napi sa!

Bačovi Železníkovi sa už leskli oči v úzkych štrbinách na vráskavej tvári ako Mongolovi. Jano sa za ponúkanou fľašou lačne natiahol.

– A čo si taký dobitý?

Chlap sa až strhol a oči na baču vytreštil.

– Lebo ma medveď v lese napadol a som sa s ním pobil! Najprv on mňa sotil labou do potoka, potom som ja jeho strhol… A potom som ho tak udrel päsťou po hlave, neklamem vám, že som ho takmer zabil!

– Tak to si chlap ako sa patrí, – odvetil bača.

Ešte aj Ondro po týchto slovách uznanlivo pokýval hlavou. Slnko dávno zapadlo a zostala po ňom už len slabnúca žiara na západe. Okrúhly Mesiac svietil. Chlapi sa odmlčia a zahľadia do pukotajúceho ohňa. Sedia, pozerajú na vyskakujúce iskry, premýšľajú, popíjajú a o čomsi dumajú.

Ruské porážky

13.10.2022

Ruská propaganda vykresľuje Rusko ako neporaziteľnú krajinu. V skutočnosti sa Rusko zúčastnilo aj vojen ktoré prehralo. Takouto vojnou bola Rusko-japonská vojna, ktorá prebiehala od februára 1904 do septembra 1905. V nej boli ruské vojská porazené v devätnásťdňovej bitke pri Mukdene. Táto bitka rozhodla o víťazovi celej Rusko-japonskej vojny. Pozoruhodná je aj bitka pri [...]

Toto si treba pripomenúť teraz, keď Rusi vymývajú ľuďom mozgy mýtom o ruskej neporaziteľnosti

12.10.2022

Čítal som životopis Jaroslava Haška. Už som uverejnil článok v ktorom som publikoval úryvky z knihy a poznámky, ktoré som si pri čítaní robil. Teraz sa k tejto knihe vrátim. Jaroslav Hašek bol priamy účastník bojov v 1. svetovej vojne, na východnom fronte. V knihe sa o bojoch píše toto: Ukrajinská fronta se dále neodvratne hroutí. Ruští vojáci hromadně opouštejí [...]

Rodinná tragédia

11.10.2022

Pani Halušková má syna, ktorý chodí do tretej triedy na základnej škole. Celé dni čumí do smartfónu a buď pozerá porno ktoré hrajú ľudia oblečení do zvieracích kostýmov, alebo hrá hry.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 196257x
Priemerná čítanosť článkov: 3019x

Autor blogu