Založ si blog

O úbohej úrovni dnešnej beletrie

Mal som šťastie, že v detstve a mladosti, som prichádzal do kontaktu s dobrými knihami. Najprv to boli rôzne rozprávky, neskôr klasická literatúra. Najmä ruská, ale aj slovenská, česká a svetová klasika. Jednalo sa o vydania a preklady, z obdobia štyridsiatych až šesťdesiatych rokov. Tieto knihy formovali môj vkus a aj vďaka nim, som sa stal rozhľadeným a náročným čitateľom.

Ako dospelý človek som často chodil do kníhkupectiev. Ak sa mi niekde podarilo natrafiť na takýto obchod, zastavil som sa a veľakrát niečo kúpil. Avšak postupne som ich prestal navštevovať. Zistil som, že ponuka v nich je jednotvárna a nestojí za veľa. Zlý dojem som mal tiež z mnohých predavačov, ktorí sa v literatúre vôbec nevyznali a pôsobili dojmom ako keby ich práca ktorú robia, vôbec nebavila.

Dnes knihy píše takmer každý a je to poznať na ich úbohej kvalite. Knižný trh je zaplavený tvorbou kadejakých rýchlokvasených spisovateľov, ktorí nemajú čo povedať. Napriek tomu že títo autori sú nezaujímaví a nudní, vydavatelia ich agresívne propagujú. Ideálne obdobie majú teraz pred Vianocami. Mnohí keď kupujú knihu ako darček, automaticky siahajú na tie tituly, ktoré majú najviac reklamy.

Ľudia ktorí popularizujú knihy spornej kvality, sú osobitnou kapitolou. Všimol som si, že sú to väčšinou rôzni skrachovaní a neúspešní jedinci, absolventi kadejakých pochybných škôl a študijných odborov. Podľa môjho názoru, ak si niekto nevie zarobiť peniaze inak, ako písaním reklamného spamu, kde o zlých knihách tvrdí, že sú dobré, tak je to buď hlúpy, alebo falošný človek.

Voči braku som sa obrnil a úspešne tento typ literatúry ignorujem. Za svoj život som si vytvoril knižnicu s výberom najlepšieho, s čím som sa stretol. K týmto dielam sa vraciam aj opakovane. Je lepšie prečítať niečo hodnotné viackrát, ako stále nové, zlé knihy, ktoré ma nijako neobohacujú a iba oberajú o čas. Tiež sa venujem športu a zdokonaľujem v hudbe. Myslím si, že vyvážený a všestranný rozvoj osobnosti, je optimálnou voľbou.

Ruské porážky

13.10.2022

Ruská propaganda vykresľuje Rusko ako neporaziteľnú krajinu. V skutočnosti sa Rusko zúčastnilo aj vojen ktoré prehralo. Takouto vojnou bola Rusko-japonská vojna, ktorá prebiehala od februára 1904 do septembra 1905. V nej boli ruské vojská porazené v devätnásťdňovej bitke pri Mukdene. Táto bitka rozhodla o víťazovi celej Rusko-japonskej vojny. Pozoruhodná je aj bitka pri [...]

Toto si treba pripomenúť teraz, keď Rusi vymývajú ľuďom mozgy mýtom o ruskej neporaziteľnosti

12.10.2022

Čítal som životopis Jaroslava Haška. Už som uverejnil článok v ktorom som publikoval úryvky z knihy a poznámky, ktoré som si pri čítaní robil. Teraz sa k tejto knihe vrátim. Jaroslav Hašek bol priamy účastník bojov v 1. svetovej vojne, na východnom fronte. V knihe sa o bojoch píše toto: Ukrajinská fronta se dále neodvratne hroutí. Ruští vojáci hromadně opouštejí [...]

Rodinná tragédia

11.10.2022

Pani Halušková má syna, ktorý chodí do tretej triedy na základnej škole. Celé dni čumí do smartfónu a buď pozerá porno ktoré hrajú ľudia oblečení do zvieracích kostýmov, alebo hrá hry.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

Constanta, NATO, protivzdušná obrana, Rumunsko, vojaci, Mihail Kogalniceanu

Nové letecké dráhy aj škôlky. Sto kilometrov od Ukrajiny rastie najväčšia základňa NATO

18.04.2024 10:35

Rumunsko v posledných rokoch masívne investovalo do obrany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 197143x
Priemerná čítanosť článkov: 3033x

Autor blogu