Založ si blog

Príhody zo života alkoholika

Ujo Rakytník sa rozhodol, že uvarí cestoviny. Kúpil si jedny v obchode, v akcii za štyridsať centov. Keď prišiel domov, dal si frťana. Potom zobral hrniec, nalial doň vodu a postavil ho na elektrickú platničku. Zapol ju a čakal. Čakal a čakal, voda nič. Nezohrievala sa. Keď začal skúmať prečo, zistil že na ulici vypadla elektrika. Zobral teda plynovú fľašu, posadil ju na studenú platničku, zapálil na nej oheň a položil naň hrniec. Potom si dal ďalšieho frťana. Keď voda zovrela, vysypal do nej cestoviny. Varil ich, občas zamiešal. Po desiatich minútach plyn vypol. Vzal hniec a preklopil ho, že zleje vodu. Držal ho za uchá, v uteráku, aby sa nepopálil. Palcami sa pokúsil posunúť pokrievku, nech vznikne štrbina, cez ktorú vytečie voda. Ale pokrievka sa zvrtla, vykĺzla von a polovica cestovín skončila v umývadle. Doparoma! Zahrešil. Povyberal ich rukami a nahádzal naspäť. Pofúkal si popálené prsty, nasadil na hrniec pokrievku a opäť sa pokúšal zliať vodu. A zasa mu vykĺzla. Krucišpagát! Zahromžil a pridal aj ďalšie, oveľa tvrdšie nadávky. Keď sa mu vyšmykla po tretí krát, začal vykrikovať: Preklínam tento hrniec, preklínam tieto cestoviny! A chytil hrniec, chytil pokrievku a začal nimi z celej sily trieskať hlava nehlava, až cestoviny lietali po kuchyni. Keď všetko porozbíjal, sťažka dýchajúc, odpočíval. Nakoniec povedal: Tak toto mi nevyšlo. Nabudúce si uvarím ryžu.

Ako mu vybuchol plyn

Po nepodarenom pokuse uvariť cestoviny sa vybral do krčmy. Keď do nej prišiel, sadol za stôl a rozkázal si pivo s tvrdým. Popíjal a fajčil, popritom počúval ostatných chlapov, ako sa rozprávajú. Krčma, to je miesto kde to žije. Tam sa človek dozvie všetko možné. Obrátil do seba zo päť pív a borovičiek, potom si objednal chlieb s masťou a cibuľou. Keď dojedol, pokračoval v pití. Pred záverečnou sa vybral domov. Ako išiel, potácal sa od jedného kraja cesty k druhému. Náhle sa mu poplietli nohy a spadol do priekopy. O pár desiatok metrov ďalej zvracal do trávy. Keď prišiel pred dom, akurát dorazili hasiči. Stala sa takáto vec: Keď odišiel do krčmy, zapli elektriku. Sporák začal hriať a plynová fľaša, ktorá na ňom ostala položená, sa zohrievala a zohrievala, až nakoniec vybuchla.

Deň v práci

Ráno ho zobudil zvoniaci budík. S veľkou námahou vyliezol z postele. Natiahol na seba maskáčové kapsáče a starý sveter, ktorý v zime hreje, v lete chladí a keď sa prepotí, fajne smrdí. Takto vystrojený išiel na autobus. V meste vystúpil a rozprávajúc sa sám so sebou, šomrajúc a nadávajúc, kráčal do práce. Keď prechádzal cez areál firmy, z jednej haly sa ozývalo vyrevúvanie jeho opitých kolegov: Slopeme od rána a nič nerobíme! Prišiel k nim a pozdravil: Nazdar potrati! Lákalo ho zostať tam, ale musel ísť ďalej. Keď prišiel do svojej dielne, čakalo na neho terénne auto, ktoré bolo treba prestriekať. Auto bolo celé, od kolies až po strechu, zablatené. Nasadil si respirátor, zobral striekaciu pištoľ a prestriekal blato zelenou farbou. Keď za ním prišiel kapitán Pipita, tiež alkoholik, skontrolovať ho, ujo Rakytník povedal: Takto je to dobré, tak to má byť! Vedúci podpísal papiere, že robota je urobená. Keď sa ujo Rakytník vrátil z práce, bol veľmi spokojný. Doma otvoril fľašu hruškovice.

Ako sa popálil

Ujo Rakytník toho vo svojom dome veľa nemal, lebo počas častých záchvatov hnevu, takmer všetko porozbíjal. Preto vo voľnom čase, najradšej popíjal. Ráno si zvykol dávať pivá. Cítil sa po nich lepšie. V ten deň hneď po prebudení, vypil nalačno dve alebo tri dvanástky. Na raňajky mal rohlík. Neskôr vypil ešte niekoľko ďalších pív. Potom pokračoval vínom. Načal fľašku bieleho. Za ním popíjal červené. Víno mu vydržalo až do večera. Po ôsmej presedlal na tvrdé. Najprv dokončil fľašu borovičky, ktorá mu zostala zo včera. Potom otvoril fľašu vodky. Popíjal ju s čajom. Uvaril čaj, nalial ho do pohára a dolial alkoholom. Tak mu to najlepšie chutilo. Pil a pil, pohár za pohárom. Okolo polnoci si uvedomil, že má ukrutný hlad, lebo od rána nič poriadne nejedol. Vytiahol z mrazničky nejaké mäso a dal ho vyprážať. Kým to robil, vypil si ešte za pohárik tvrdého. Keď bolo mäso hotové a chcel ho povyberať, zhodil panvicu a oblial si nohu horúcim olejom. Panvicu skopal do kúta a olej si utrel handrou. Potom pozbieral mäso zo zeme a pustil sa do jedenia. Keď dojedol, ľahol si do postele a okamžite zaspal. Nad ránom ho zobudila ukrutná bolesť popálenej nohy. Júúúj, jujujujujúúúj, začal nariekať. Skončil v nemocnici, na oddelení popálenín. Odtiaľ putoval na uzavreté psychiatrické oddelenie, lebo na lôžku sa nemohol napiť a preto začal vidieť biele myšky. Po návrate z psychiatrie, sa vrátil k pitiu.

Ruské porážky

13.10.2022

Ruská propaganda vykresľuje Rusko ako neporaziteľnú krajinu. V skutočnosti sa Rusko zúčastnilo aj vojen ktoré prehralo. Takouto vojnou bola Rusko-japonská vojna, ktorá prebiehala od februára 1904 do septembra 1905. V nej boli ruské vojská porazené v devätnásťdňovej bitke pri Mukdene. Táto bitka rozhodla o víťazovi celej Rusko-japonskej vojny. Pozoruhodná je aj bitka pri [...]

Toto si treba pripomenúť teraz, keď Rusi vymývajú ľuďom mozgy mýtom o ruskej neporaziteľnosti

12.10.2022

Čítal som životopis Jaroslava Haška. Už som uverejnil článok v ktorom som publikoval úryvky z knihy a poznámky, ktoré som si pri čítaní robil. Teraz sa k tejto knihe vrátim. Jaroslav Hašek bol priamy účastník bojov v 1. svetovej vojne, na východnom fronte. V knihe sa o bojoch píše toto: Ukrajinská fronta se dále neodvratne hroutí. Ruští vojáci hromadně opouštejí [...]

Rodinná tragédia

11.10.2022

Pani Halušková má syna, ktorý chodí do tretej triedy na základnej škole. Celé dni čumí do smartfónu a buď pozerá porno ktoré hrajú ľudia oblečení do zvieracích kostýmov, alebo hrá hry.

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 195764x
Priemerná čítanosť článkov: 3012x

Autor blogu