Posielať výhražné správy politikom sa nevypláca

26. júla 2017, Juraj Paškuliak, Nezaradené

Poznám istého mladého muža, ktorý má problémy s pitím. Aj sa kvôli alkoholizmu, niekoľko krát liečil na psychiatrii. Najhoršie bolo, že popri závislosti na alkohole, u neho časom došlo tiež, k vzniku závislosti na benzodiazepínoch.

Býva u mamy, ktorá je na invalidnom dôchodku. Užíva mnoho liekov a väčšinu dňa prespí. Chodil jej do kredenca, kde mala tabletky uložené v krabici od topánok, a nepozorovane z nich bral. Keď sa posťažovala doktorke, že sa jej akosi rýchlo míňajú, tá ani brvou nemihla a automaticky jej predpísala dvojnásobné množstvo.

Raz sa, pod vplyvom Xanaxu a vodky, dostal do takej nálady, keď človek nemyslí na následky svojich činov, a napaprčený na prešľapy našich vládnych predstaviteľov, začal prostredníctvom sociálnej siete, posielať výhražné správy istému politikovi.

Odpoveď na seba nenechala dlho čakať. Prišli za ním kukláči. O druhej v noci. A boli na neho zlí. Vytiahli ho z postele, v ktorej krátko pred tým, na mol opitý zaspal a odviedli ho, oblečeného iba v pyžame, so sebou. Jeho mama sa na to pozerala, zalamovala rukami a horekovala: Neviem kvôli čomu ste za ním prišli, ale on to určite nebol.

Ocitol sa za mrežami a psychicky sa zrútil. Kvílil, lomcoval dverami, škriabal omietku. Po desiatich dňoch rozhodli, že môže byť stíhaný na slobode. Keď ho púšťali, tak pred nimi kľačal na kolenách, vzpínal ruky a plačúc sa zaprisahával, že už nikdy v živote nič nespraví, lebo už viac nechce zažiť, niečo tak bolestné a ponižujúce, ako bolo toto.

No zakrátko na to zabudol a zaprisahal sa, že na súde sa k ničomu neprizná. Býva s mamou a konto na sociálnej sieti, z ktorého posielal výhražné správy, používa spolu s ňou. Jeho matka, ako blízka osoba, odoprela vypovedať. Dopadlo to tak, že sudca nebol schopný určiť, či tie správy písal on, alebo ona a oslobodil ho.

Skončil u psychiatra, ktorý mu predpísal antipsychotiká. Prezradil, že odkedy ich užíva, tak sa cíti oveľa lepšie. Prespí dvadsať hodín denne a behom troch týždňov pribral pätnásť kilogramov. Nepije, nezneužíva lieky, ani sa nikomu nevyhráža. Naopak, hovorí, že takých perfektných politikov ako máme na Slovensku, nám celý svet môže závidieť.