Založ si blog

Modelárstvo, moja láska. Moje modelárske začiatky

V období detstva a dospievania som mal jednu záľubu, ktorá napĺňala môj život a pri ktorej som prežil najkrajšie chvíle tých rokov.

Tou záľubou bolo modelárstvo. Staval som papierové a plastikové modely.

Raz som sa v škole od spolužiaka dozvedel o časopisoch ABC a Elektrón Zenit, a o tom že v nich sú atraktívne vystrihovačky.

Začal som si tieto časopisy kupovať a vystrihovačky ktoré v nich boli, ma okamžite očarili. Odvtedy ma nožnice a lepidlo na papier, sprevádzali každý deň.

Medzi prvé veci čo som mal zlepené, patril kaštieľ v Dolnej Krupej z Elektrón Zenitu. Neskôr som staval takmer všetky papierové modely, ktoré v Elektrón Zenite a v ABC boli.

Mal som postavené množstvo architektúry, áut, a kadečoho iného. Lepil som modely od tých najjednoduchších, až po tie najzložitejšie.

Postavil som napríklad tanky Leopard a T-34, a hrad Švihov, ktoré boli náročnými a veľmi peknými vystrihovačkami.

Môj prvý kontakt s plastikovými modelmi bol taký, že jedného dňa som doma v skrini našiel odložený model lietadla Avia B-534 od Kovozávodov Prostějov.

Keď som si pozeral návod a výlisky, tak to na mňa veľmi zapôsobilo. Tieto staré modely od KP mali síce nízku kvalitu, ale ja som sa na to tak vtedy nepozeral.

Bral som to tak, že je to určené pre šikovných ľudí, ktorí z toho dokážu zhotoviť prvotriedny model.

Aviu som sa neúspešne pokúsil postaviť. Nepodarilo sa mi to predovšetkým preto, lebo som na to nemal potrebné vybavenie.

Neskôr som si v modelárskom obchode v Martine kúpil kit L-29 Delfín od Kovozávodov a nejaké lepidlo a farbičky. Doma som potom začal lepiť.

Pamätám sa aký som bol sklamaný, keď naň nešlo nasadiť kryt kabíny, lebo bol príliš hrubý a zavadzali tam sedačky.

Delfín a Avia B-534 boli prvé modely od KP a ich kvalita bola naozaj nízka. Mali pozitívne rytie a diely k sebe zle pasovali.

Mňa to od modelárstva neodradilo. Počas nasledujúcich rokov som postavil množstvo plastikových modelov lietadiel.

Staval som prevažne v mierke 1:72, modely od Kovozávodov, Směru, Helleru, Matchboxu, aj Revellu.

Bohužiaľ väčšina týchto modelov nestála za veľa. Chýbali im detaily (napríklad v kabíne nič nebolo), mali pozitívne rytie, alebo ak mali rytie negatívne, tak bolo veľmi hrubé a škaredé. (To bolo typické pre Matchbox.)

Výhodou týchto modelov bola cena. Napríklad kity od Směru boli veľmi lacné, jeden vyšiel asi na päťdesiat korún. Na drahé Tamiye alebo Hasegawy som nemal peniaze.

Dodám, že na modely som míňal väčšinu vreckového, ktoré som dostával od rodičov.

Keď sa na to spätne pozerám, nechápem ako som to všetko stíhal. Myslím tým, ako som stíhal učiť sa do školy, hrať sa na počítači, polepiť obrovské množstvo modelov a ešte urobiť kopu iných vecí.

Môj záujem o modelárstvo trval približne do obdobia, keď som bol v polovici puberty. Potom ma to prešlo, lebo ma začali zaujímať iné veci.

Už som písal o mojej matke a o tom, ako nič čo som urobil, jej nebolo dobré, a všetko skritizovala.

Tak to bolo aj s modelárstvom. Stále mi hovorila že je to detinské a že som na to už príliš veľký. To je samozrejme hlúposť. Modelárstvo nie je detinské a väčšina modelárov sú dospelí ľudia.

 

Ruské porážky

13.10.2022

Ruská propaganda vykresľuje Rusko ako neporaziteľnú krajinu. V skutočnosti sa Rusko zúčastnilo aj vojen ktoré prehralo. Takouto vojnou bola Rusko-japonská vojna, ktorá prebiehala od februára 1904 do septembra 1905. V nej boli ruské vojská porazené v devätnásťdňovej bitke pri Mukdene. Táto bitka rozhodla o víťazovi celej Rusko-japonskej vojny. Pozoruhodná je aj bitka pri [...]

Toto si treba pripomenúť teraz, keď Rusi vymývajú ľuďom mozgy mýtom o ruskej neporaziteľnosti

12.10.2022

Čítal som životopis Jaroslava Haška. Už som uverejnil článok v ktorom som publikoval úryvky z knihy a poznámky, ktoré som si pri čítaní robil. Teraz sa k tejto knihe vrátim. Jaroslav Hašek bol priamy účastník bojov v 1. svetovej vojne, na východnom fronte. V knihe sa o bojoch píše toto: Ukrajinská fronta se dále neodvratne hroutí. Ruští vojáci hromadně opouštejí [...]

Rodinná tragédia

11.10.2022

Pani Halušková má syna, ktorý chodí do tretej triedy na základnej škole. Celé dni čumí do smartfónu a buď pozerá porno ktoré hrajú ľudia oblečení do zvieracích kostýmov, alebo hrá hry.

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 196260x
Priemerná čítanosť článkov: 3019x

Autor blogu