Založ si blog

Pokračovanie v písaní o modelárstve

Nadväzujem na článok uverejnený vo februári. Napíšem teraz zopár základných informácií o papierových a plastikových modeloch.

Začnem tými papierovými. Z papiera sa da postaviť prakticky čokoľvek. Vystrihovačky stvárňujú najmä architektúru, autá, formule, rôzne stroje, bojovú techniku, tanky, lietadlá…

Na Slovensku najlepšie vystrihovačky v deväťdesiatych rokoch vychádzali v časopise Elektrón Zenit a ich autorom bol Ladislav Jakubčo.

Najlepšie u nás dostupné vystrihovačky v tej dobe, boli v českom časopise ABC a ich autormi boli viacerí nadaní ľudia.

Vynikal medzi nimi Richard Vyškovský, ktorý sa zameriaval najmä na architektúru. Jeho modely boli na špičkovej úrovni.

Ak sa o vystrihovačkách ktoré vychádzali v ABC a Elektrón Zenite chcete dozvedieť viac, odporúčam vám navštíviť web Papírová archeologie.

Čo sa týka plastikových modelov, z plastu sa vyrábajú najmä lietadlá, ale aj pozemná bojová technika, autá a lode.

Najrozšírenejšími mierkami modelov lietadiel sú 1:72, 1:48 a 1:32. Modely tankov a bojovej techniky sa vyrábajú v mierkach 1:72 a 1:35, autá najmä v mierke 1:24.

Modely vo veľkých mierkach pozostávajú z veľkého množstva dielov a sú veľmi detailné. Postaviť ich zaberie veľa času.

Lietadlá v mierke 1:32 sa väčšinou stavajú s otvoreným krytom kabíny a otvorenými krytmi motoru, zbraní a podobne. Tieto časti (motor, zbrane atď.) sú buď súčasťou kitu, alebo sa dokupujú ako doplnky.

Modely v malých mierkach (napríklad v 1:72) sú dosť drobné a kvôli tomu je ich stavanie pomerne náročné.

V dnešnej dobe majú modely v mierke 1:72 krásne detaily, aj keď sa samozrejme nemôžu vyrovnať v detailnosti väčším mierkam.

Sú rôzne technológie, ktorými sa plastikové modely vyrábajú. Tie klasické sú vyrábané vstrekovaním plastu do kovových foriem. Tieto modely majú najvyššiu kvalitu.

Druhou technológiou sú shortruny. Pri nich sa používajú epoxidové formy. Tieto formy majú kratšiu životnosť a výlisky z nich vyrobené, sa spravidla dávajú dohromady ťažšie ako klasické, lebo diely k sebe horšie pasujú.

Treťou technológiou sú takzvané resiny. Tie sú nie z plastu, ale sú odliate z epoxidu. Nedajú sa lepiť klasickým modelárskym lepidlom. Na ich lepenie sa používa buď sekunďák, alebo epoxidové lepidlo.

Poslednou technológiou sú vacuformy. Tie sú dnes už zastaralé a nevyrábajú sa. Medzi modelármi je ich však veľa nepostavených a niektorí ich kupujú na burzách, bazároch, a stavajú ich. Kvalita a zostaviteľnosť týchto modelov je však zlá. Majú málo detailov a nepekný povrch. Postavené vacuformy niekedy vyzerajú, ako odliate z betónu.

Ruské porážky

13.10.2022

Ruská propaganda vykresľuje Rusko ako neporaziteľnú krajinu. V skutočnosti sa Rusko zúčastnilo aj vojen ktoré prehralo. Takouto vojnou bola Rusko-japonská vojna, ktorá prebiehala od februára 1904 do septembra 1905. V nej boli ruské vojská porazené v devätnásťdňovej bitke pri Mukdene. Táto bitka rozhodla o víťazovi celej Rusko-japonskej vojny. Pozoruhodná je aj bitka pri [...]

Toto si treba pripomenúť teraz, keď Rusi vymývajú ľuďom mozgy mýtom o ruskej neporaziteľnosti

12.10.2022

Čítal som životopis Jaroslava Haška. Už som uverejnil článok v ktorom som publikoval úryvky z knihy a poznámky, ktoré som si pri čítaní robil. Teraz sa k tejto knihe vrátim. Jaroslav Hašek bol priamy účastník bojov v 1. svetovej vojne, na východnom fronte. V knihe sa o bojoch píše toto: Ukrajinská fronta se dále neodvratne hroutí. Ruští vojáci hromadně opouštejí [...]

Rodinná tragédia

11.10.2022

Pani Halušková má syna, ktorý chodí do tretej triedy na základnej škole. Celé dni čumí do smartfónu a buď pozerá porno ktoré hrajú ľudia oblečení do zvieracích kostýmov, alebo hrá hry.

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 197139x
Priemerná čítanosť článkov: 3033x

Autor blogu