Založ si blog

Nazbieral som plný košík rýdzikov

Keďže žijem v blízkosti hôr, rozhodol som sa že sa začnem venovať zbieraniu húb. Na huby som chodieval, ale bolo to veľmi dávno. Takže dá sa povedať, že som sa k tomuto koníčku po mnohých rokoch vrátil.

Tohtoročné leto hubárom neprialo, lebo bolo veľmi suché. Na hríby som sa vybral po prvýkrát až na začiatku jesene, po prvých výdatnejších dažďoch. V mojom okolí bohužiaľ nie sú miesta kde by rástli hríby vo veľkom množstve, ale to je možno aj dobre, lebo keby tu rástlo toľko hríbov ako v Tatrách, tak by sem chodilo veľké množstvo hubárov a všetko by vyzbierali.

Keď som začal chodiť na hríby, tak som chodil do jednej, trochu vzdialenejšej doliny, kam som sa zaviezol na bicykli. Druhá lokalita je les nad dedinou. Na oboch miestach sú zaniknuté lesné škôlky.

Najprv som nachádzal len modráky (hríby zrnitohlúbikové). Niektorí hubári ich nezbierajú, lebo sa ich boja kvôli ich farbám. Iní ich pokladajú za lepšie huby ako dubáky, lebo nebývajú také červivé a majú lepšiu vôňu. Modráky ktoré som nazbieral som dal usušiť do elektrickej sušičky a môžem povedať že voňajú veľmi pekne.

Našiel som miesta kde v hojnom množstve rastú masliaky. Tie sú považované za chutné huby. Problém je že sa ťažko čistia (z klobúkov treba stiahnuť takú slizkú kožku a je to babračka), problém je aj to že masliaky bývajú rýchlo červivé. Ja som zbieral iba mladé plodnice, ktoré neboli napadnuté hmyzom.

Našiel som aj niekoľko hríbov, ale boli veľmi červivé, tak som ich vyhodil.

Včera som bol posledný krát na hubách a mal som úspešný deň. Podarilo sa mi nájsť veľké množstvo rýdzikov smrekových. Bolo ich toľko, že som si vyberal iba tie krajšie (všetky by som ani nedokázal odniesť).

Húb v týchto dňoch rastie naozaj veľmi veľa. Veľmi ma potešilo keď som natrafil na huby rastúce v kruhoch. Bolo to po prvý krát v živote čo sa mi niečo také podarilo vidieť.

Ak by som to mohol zhrnúť, moju tohtoročnú hubársku sezónu hodnotím celkom dobre. Podarilo sa mi nájsť hodne modrákov, masliakov a rýdzikov. Teší ma že sa mi podarilo nájsť miesta kde huby rastú (lebo nerastú hocikde) a na tieto miesta chodí veľmi málo ľudí.

Túto jeseň sa ešte niekoľkokrát chystám ísť na huby a potom sa budem tešiť na budúcoročnú hubársku sezónu.

 

Ruské porážky

13.10.2022

Ruská propaganda vykresľuje Rusko ako neporaziteľnú krajinu. V skutočnosti sa Rusko zúčastnilo aj vojen ktoré prehralo. Takouto vojnou bola Rusko-japonská vojna, ktorá prebiehala od februára 1904 do septembra 1905. V nej boli ruské vojská porazené v devätnásťdňovej bitke pri Mukdene. Táto bitka rozhodla o víťazovi celej Rusko-japonskej vojny. Pozoruhodná je aj bitka pri [...]

Toto si treba pripomenúť teraz, keď Rusi vymývajú ľuďom mozgy mýtom o ruskej neporaziteľnosti

12.10.2022

Čítal som životopis Jaroslava Haška. Už som uverejnil článok v ktorom som publikoval úryvky z knihy a poznámky, ktoré som si pri čítaní robil. Teraz sa k tejto knihe vrátim. Jaroslav Hašek bol priamy účastník bojov v 1. svetovej vojne, na východnom fronte. V knihe sa o bojoch píše toto: Ukrajinská fronta se dále neodvratne hroutí. Ruští vojáci hromadně opouštejí [...]

Rodinná tragédia

11.10.2022

Pani Halušková má syna, ktorý chodí do tretej triedy na základnej škole. Celé dni čumí do smartfónu a buď pozerá porno ktoré hrajú ľudia oblečení do zvieracích kostýmov, alebo hrá hry.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 197644x
Priemerná čítanosť článkov: 3041x

Autor blogu