Založ si blog

Životopis Jaroslava Haška, úryvky z knihy

Teraz čítam životopis Jaroslava Haška od Radka Pytlíka. Tí ktorí tohto spisovateľa poznajú, vedia že mal problémy s alkoholom. V knihe sa píše že vypil 35 pív za deň!

Pobavili ma tieto Haškove slová (malo by to byť z listu adresovaného Zdeňkovi M. Kudějovi):

Když jsem byl na Ukrajině, nemohl jsem se nikde za vsí vysrat, aby nepřiběhla nějaká svině a nerýpala se v čerstvém hovnu, div že mně to hovno přímo nežrala od prdele.

V mladosti sa veľa túlal. Navštevoval aj Slovensko. V knihe sa o jednej z jeho návštev Slovenska píše:

Bratři Haškové šli údolím Váhu do Turčianskeho Sv. Martina, odtud se pustili na jih. V krajině mezi Klášterem pod Znievom a Nitranským Pravnem prý potkali medvědy; pak navštívili Prievidzu, přespali v Bojné u faráře Jána Bolla, přepravili se cez Váh do Chtelnice a vrátili se do Brodského.

Raz sa mladý básnik spýtal Jaroslava Haška, ktorý bol práve v povznesenej nálade, čo si myslí o jeho novej lyrickej zbierke. Hašek povedal: Za prvé jsem nic nečetl, a za druhé je to pitomost.

V roku 1906 pre stolní společnost Želva napísal takéto verše:
Vzdělanost, páni? Hlavní věcí je pivo.
Rád chodím tam, kde hlučno je a živo…
Náš národ kostel, ve kterém hoří svíce,
té svíčky jméno Velké Popovice…
Buď Želvě zdar! Nechť na Karla si zvyká,
já hodňě piji – toť má politika.

Mladý literát sympatizoval s anarchistickým hnutím. Po jednom excese sa však dostal do väzenia. Po tom ako ho pustili sa s anarchistami rozišiel.

Neskôr si našiel dievča, Jarmilu, ktorá sa časom stala jeho ženou. Jej rodičia boli proti nemu a dali si podmienky že ak ju chce, tak musí prestať piť a nájsť si stálu prácu.

Jaroslav Hašek sa zamestnal v časopise Svet zvířat a obmedzil pitie, a tak si mohol vziať Jarmilu za ženu. Potom prežili pomerne pokojne a usporiadane nejaký čas. Neskôr opäť prepadol túlaniu sa po krčmách a pitiu, jeho žena z toho bola veľmi nešťastná.

V snahe udržať byt na Klamovce a finančne si pomôcť, urobil pokus podnikať na vlastnú päsť. Zriadil si obchod s psami. Niektoré skúsenosti zo svojej obchodnej praxe a postavu sluhu Čižka, ktorý farbil a upravoval psov, zachytil v seriáli poviedok Múj obchod se psy.

Po niekoľkých podozrivých nákupoch a machináciách bol Hašek, aj s jeho ženou, na ktorú bola firma napísaná, obžalovaný a ocitli sa pred súdom.

Po mnohých peripetiách sa jeho manželstvo s Jarmilou, na jar roku 1912, rozpadáva.

Dodnes sa nepodarilo dokázať, či už pred 1. svetovou vojnou vykonával vojenskú službu. Jeho manželka Jarmila napísala: Čtyřikrát byl Míťa u odvodu a nikdy ho nevzali. Menger sa domnieva že Hašek bol na vojne v Tridentu, ale len niekoľko týždňov, kým bol superarbitrovaný pre blbosť.

Keď začala 1. svetová vojna a mladý spisovateľ sa ocitol pred odvodovou komisiou, správal sa laxne a podával nepravdivé a neúplné údaje. Tak napríklad uviedol že z jazykov ovláda iba češtinu, hoci vedel rusky, nemecky, maďarsky, poľsky a francúzsky.

Počas bojov na východnom fronte prebehol k Rusom. Dostal sa do zajatia, potom sa pripojil k Československým légiám. Keď si znepriatelil ľudí v nich, ušiel a pridal sa ku komunistom. V Rusku prežil niekoľko rokov.

Po návrate z Ruska začal Hašek písať Švejka. V Prahe boli vylepené plagáty ktoré ho takto propagovali: Vyhoďte ze svých knihoven Tarzana v pralese a rúzne blbé překlady Krvákú! Vzmužte se k energickému činu a ukažte, že máte smysl pro čistou českou knihu!

Niektorí kníhkupci sa k Švejkovi stavali nepriateľsky. Nakladateľ Weinfurter napísal: S takovou sprostou literaturou, jež má za účel místo inteligence vychovávat národ neomalenú a sprosťákú nepracujeme a nechceme hanobit ani jméno naší firmy.

V Čechách sa Hašek vrátil k pitiu. (V Rusku nepil.) Prehlasoval že musí piť aby mu to myslelo. Franta Sauer o ňom povedal: …víš, von bez rumu a cigaret ani slovo nenapíše,…

V auguste 1921 sa presťahoval do Lipnice. Tam pokračoval vo Švejkovi. Najprv písal sám, potom diktoval. Pri práci mu pomáhala vynikajúca pamäť.

Jeho život netrval dlho. Nedožil sa ani štyridsať rokov. K predčasnej smrti prispel jeho nezdravý životný štýl a nadmerné pitie. Umrel 3. januára roku 1923.

 

Ruské porážky

13.10.2022

Ruská propaganda vykresľuje Rusko ako neporaziteľnú krajinu. V skutočnosti sa Rusko zúčastnilo aj vojen ktoré prehralo. Takouto vojnou bola Rusko-japonská vojna, ktorá prebiehala od februára 1904 do septembra 1905. V nej boli ruské vojská porazené v devätnásťdňovej bitke pri Mukdene. Táto bitka rozhodla o víťazovi celej Rusko-japonskej vojny. Pozoruhodná je aj bitka pri [...]

Toto si treba pripomenúť teraz, keď Rusi vymývajú ľuďom mozgy mýtom o ruskej neporaziteľnosti

12.10.2022

Čítal som životopis Jaroslava Haška. Už som uverejnil článok v ktorom som publikoval úryvky z knihy a poznámky, ktoré som si pri čítaní robil. Teraz sa k tejto knihe vrátim. Jaroslav Hašek bol priamy účastník bojov v 1. svetovej vojne, na východnom fronte. V knihe sa o bojoch píše toto: Ukrajinská fronta se dále neodvratne hroutí. Ruští vojáci hromadně opouštejí [...]

Rodinná tragédia

11.10.2022

Pani Halušková má syna, ktorý chodí do tretej triedy na základnej škole. Celé dni čumí do smartfónu a buď pozerá porno ktoré hrajú ľudia oblečení do zvieracích kostýmov, alebo hrá hry.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 197753x
Priemerná čítanosť článkov: 3042x

Autor blogu