Založ si blog

Výber z mojej obľúbenej hudby. Tentokrát hudba z bývalej Juhoslávie

Do dnešného článku som pripravil tri pesničky od rôznych interpretov, ktorí majú spoločné to, že sú z krajín bývalej Juhoslávie.

Prvou kapelou o ktorej napíšem, je Vatrenij Poljubac. Túto bosniansko-juhoslovanskú hudobnú skupinu založil v roku 1977 skladateľ, textár, vokalista a gitarista Milić Vukašinović.

Je považovaná za regionálneho priekopníka heavy metalovej hudby a za jednu z najdôležitejších rockových skupín zo Sarajeva a rockovej a popovej scény bývalej Juhoslávie.

Druhí v dnešnom článku sú Orthodox Celts. Táto srbská hudobná skupina vznikla v roku 1992 v Belehrade. Hrá írsku folkovú hudbu kombinovanú s rockovými prvkami.

Napriek tomu že ich štýl nie je typický pre región z ktorého pochádzajú, patria medzi najpopulárnejších v srbskej rockovej scéne.

Kapela začínala hraním tradičných írskych pesničiek, postupne začali hrávať čoraz viac svojej vlastnej hudby. Všetky ich texty sú v angličtine, ale majú aj viacero čisto inštrumentálnych skladieb.

Tradične oslavujú deň svätého Patrika veľkým koncertom v Belehrade. Tiež hrávajú na Belehradskom pivnom festivale.

Ako tretiu v dnešnom článku predstavujem Divnu Ljubojević. Je to srbská speváčka a dirigentka pravoslávnej náboženskej hudby, spievanej vo viacerých jazykoch.

Narodila sa v roku 1970 v Belehrade. Študovala na Mokranjacovej hudobnej škole a Hudobnej akadémii v Novom sade. Od konca osemdesiatych rokov sa začala venovať dirigovaniu.

Začiatkom deväťdesiatych rokov založila súbor Melodi, pozostávajúci z desiatich spevákov. Do dnešných dní Divna Ljubojević a Melodi v Európe odohrali viac ako 600 koncertov.

Moje staršie články o hudbe ktorá sa mi páči, nájdete tu. (To je odkaz na rubriku kultúra na mojom blogu na SME, kde som písal aj o mojej obľúbenej hudbe.)

Ruské porážky

13.10.2022

Ruská propaganda vykresľuje Rusko ako neporaziteľnú krajinu. V skutočnosti sa Rusko zúčastnilo aj vojen ktoré prehralo. Takouto vojnou bola Rusko-japonská vojna, ktorá prebiehala od februára 1904 do septembra 1905. V nej boli ruské vojská porazené v devätnásťdňovej bitke pri Mukdene. Táto bitka rozhodla o víťazovi celej Rusko-japonskej vojny. Pozoruhodná je aj bitka pri [...]

Toto si treba pripomenúť teraz, keď Rusi vymývajú ľuďom mozgy mýtom o ruskej neporaziteľnosti

12.10.2022

Čítal som životopis Jaroslava Haška. Už som uverejnil článok v ktorom som publikoval úryvky z knihy a poznámky, ktoré som si pri čítaní robil. Teraz sa k tejto knihe vrátim. Jaroslav Hašek bol priamy účastník bojov v 1. svetovej vojne, na východnom fronte. V knihe sa o bojoch píše toto: Ukrajinská fronta se dále neodvratne hroutí. Ruští vojáci hromadně opouštejí [...]

Rodinná tragédia

11.10.2022

Pani Halušková má syna, ktorý chodí do tretej triedy na základnej škole. Celé dni čumí do smartfónu a buď pozerá porno ktoré hrajú ľudia oblečení do zvieracích kostýmov, alebo hrá hry.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 196250x
Priemerná čítanosť článkov: 3019x

Autor blogu